bulbs.fi logo

Paljasjuuriset perennat

Yleistä


Useimmat myymämme perennat toimitetaan paljasjuurisina. Ne paketoidaan kosteutta säilyttävään turverouheeseen. Joskus lähetämme juurtuneet perennat pienissä ruukuissa. Esim. puupionit (P. suffruticosa) lähetetään P11 -ruukuissa (halkaisijaltaan 11 cm) Jotkut lajikkeet lähetetään kuiviltaan, koska tämä on niille paras lähetystapa elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Tänä vuonna (2018) myynnissä on noin 200 erilaista perennalajiketta.

Istutus


 • Kun saat paljasjuuriset perennat kotiin, voit istuttaa ne heti ulos. Jos yöllä on hallanvaara, peitä lehdillä tms.
 • Parasta on kuitenkin esi-istuttaa perennat ruukkuihin, Tällöin ehtii kasvi sopeutua, ennen kuin se istutetaan ulos puutarhaan tai isompaan ruukkuun.
 • Kastele kohtuullisesti istutuksen jälkeen.
 • Aseta ruukut varjoon tai puolivarjoon. Jos yöllä on hallanvaara, ota ruukut sisään, aseta ne viileään paikkaan tai peitä ulkona lehdillä tai kaksinkertaisella kasvuharsolla. Juuri istutetut perennat kestävät pakkasta jopa ennen juurtumista, mutta voivat paremmin, jos ne ehtivät juurtua ennen kuin ne altistetaan pakkaselle.
 • Ruukut voi myös säilyttää sisätiloissa valoisassa ja viileässä ja istuttaa ulos kun kasvu on alkanut.

  Onnea perennaistutuksillesi!

  Talvisäilytys


  Useimmat perennat ovat talvenkestäviä jopa pohjoisessa. Talvehtimisen onnistumiseksi älä poista kuivia lehtiä ja kukkavarsia, ne toimivat yhdessä lehtien ja risujen kanssa talvipeitteenä. Tämä ei koske pioneita, joiden lehvistö ja varret leikataan pois, kun ne ovat kuihtuneet, jolloin pioniharmaahome ei yhtä helposti saa jalansijaa.