bulbs.fi logo

Liljat

Yleistä

Liljat (Lilium), liljakasvien heimoon kuuluva, noin 100 lajia käsittävä kasvisuku. Se kasvaa luontaisesti pohjoisen pallonpuoliskon leudolla vyöhykkeellä: suuressa osin Eurooppaa ja Aasiaa alueella, joka ulottuu idässä Japaniin ja etelässä Etelä-Intiaan ja Filippiineille asti. Pohjois-Amerikan mantereella liljoja tavataan luontaisesti Etelä-Kanadassa ja suuressa osin Yhdysvaltoja. Suomessa villinä kasvavat liljat ovat viljelyjäänteitä tai -karkulaisia. Näitä voivat olla esimerkiksi varjolilja (Lilium martagon) ja ruskolilja (Lilium bulbiferum). Liljoja tiedetään kasvatetun jo yli 3000 vuotta sitten. Useimmat myynnissä olevat liljat ovat hybridejä. Lähde: Wikipedia

Istutus


 • Istutussyvyys noin 10 - 15 cm. Poikkeuksena madonnalilja, joka istutetaan aivan pinnalle.
 • Istutusväli – liljat ovat kauniita yhdessä, istutusvälin tulee olla niin suuri, etteivät kukinnot kolaroi. Sopiva välimatka on lajista ja lajikkeesta riippuen 20-25 cm.
 • Ravinteikas, läpäisevä multa, sekoita mielellään hiekkaa ja ruokalusikallinen luujauhoja jokaisen liljan istutuskuoppaan. Luujauhoissa on fosforia ja kaliumia, tärkeitä liljan kestävyydelle ja kukinnalle.
 • Jos lilja on alkanut kasvaa, etkä voi sitä istuttaa ulos, voit ruukuttaa sen ja laittaa viileään ja valoisaan paikkaan odottamaan istutussäitä.

  Varjoliljat - Lilium Martagon

 • Oikealle paikalle istutettuina ovat varjoliljat erittäin kestäviä vuodesta vuoteen, ja lisääntyvät hitaasti muodostaen isoja ryhmiä. Koskee eritoten ”tavallista” vaaleanpunaista varjoliljaamme.   Hiukan varjoisa kasvupaikka tai suojattu, kosteahko kallionkolo tai -halkeama on erityisen sopiva varjoliljalle. Varjolilja viihtyy parhaiten, kun se saa kasvaa maanpeitekasvien läpi.
 • Kaikki varjoliljat ovat herkkiä kuivumiselle, minkä vuoksi niitä ei yleiseti näy kaupoissa. Jos sipulista ilmestyvä pieni lehti kuihtuu, ei se merkitse sitä, että lilja olisi kuollut. Jos tällöin kaivaa liljan ylös maasta, sopeutuminen viivästyy yhä lisää. Voit rapsuttaa mullan pois sipulin ympäriltä, jos haluat tarkistaa sen olevan kunnossa.
 • Toinen syy siihen, että saat odottaa voimakasta kasvua on se, että nämä liljat ovat kysyttyjä ja kalliita ostaa. Jotta mahdollisimman moni saisi haluamansa varjoliljan sipulin, täytyy meidän joskus tyytyä pienempiin sipuleihin kuin mitä haluaisimme. Koko 16/18 on kukkiva koko. Jos sipuli on pienempi, saa kukintaa odottaa ylimääräisen kasvukauden ajan, Joskus meille tarjotaan sipuleita, joiden koko on 5/+; sellaiselta sipulilta saa kukintaa odottaa vähintään kolme vuotta. Vältämme pienempien kuin 12/14 -kokoisten liljansipulien hankintaa.

 • Lähetämme varjoliljan sipulit kosteassa pakkauksessa, jolloin ne selviävät matkasta hyvin.
 • Istuta varjoliljat heti niiden saavuttua, tai istuta ne väliaikaisesti ruukkuihin. 

  Vaikka useat liljat kukkivat jo heti ensimmäisenä kasvukautena, ei ole epätavallista, että ne tarvitsevat vuoden sopeutuakseen.

  Talvisäilytys


 • Liljat ovat perennoja ja talvehtivat hyvin läpäisevässä maassa.